یکشنبه ۰۴ آذر ۰۳

آکومولاتور چیست؟

تهویه سپیدار، نماینده فروش و خدمات محصولات میدیا (مدیا) و تک الکتریک در سطح ایران است و کلیه محصولات تهویه مطبوع از قبیل چیلر، داکت اسپلیت، فن کویل و .. را ارائه می نماید.

آکومولاتور چیست؟

آکومولاتور چیست؟
«آکومولاتورها» (Accumulators) به طور معمول در سیستم‌های هیدرولیکی برای ذخیره انرژی و کاهش ارتعاش سیستم نصب می‌شوند. یک سیستم هیدرولیکی در صورت استفاده از آکومولاتور می‌تواند از پمپ کوچک‌تری استفاده کند چرا که آکومولاتور انرژی پمپ را در مدت زمان عدم استفاده (کاهش بار)، ذخیره می‌کند.
اکومولاتور وسیله‌ای است که در سیستم‌های برودتی مایع (روغن) را از گاز جدا می‌کند. این وسیله در انتهای خط ساکشن (قبل از کمپرسور) قرار می‌گیرد و مایع و گاز را به سمت ساکشن کمپرسور هدایت می‌کند و از ورود مایع که به سمت کمپرسور در حال حرکت است جلوگیری می‌نماید.
به زبان ساده‌تر اکومولاتور دستگاه هیدرولیکی ساده‌ای است که انرژی را به‌صورت فشار سیال انباشته می‌کند و از این فشار ذخیره‌شده در صنایع و سیستم‌های گوناگون استفاده می‌شود.
به‌عنوان‌مثال در بالابرها یا جرثقیل‌های هیدرولیک هنگام حرکت کابین آسانسور یا جرثقیل به سمت بالا به انرژی زیادی نیاز است. این انرژی را به‌وسیله‌ی اکومولاتور تأمین می‌کنند.

اکومولاتور چیست و چه کارایی دارد؟

اکومولاتور کاربردهای بسیار زیادی دارد و در بخش‌های مختلف صنایع گوناگون از آن استفاده می‌شود. به‌طورکلی اکومولاتور در سیستم‌های مختلف از ورود مایع به داخل کمپرسور جلوگیری می‌کند؛ مثلاً در مکانیزم یخچال‌های صنعتی و سردخانه‌های صنعتی برای پیشگیری از ورود مایع به کمپرسور و جلوگیری از صدمات زیاد به سیستم، این وسیله کاربردی مورداستفاده قرار می‌گیرد.

انواع آکومولاتور

همانطور که گفته شد، از آکومولاتورها جهت ذخیره انرژی استفاده می‌شود. علاوه بر این، بمنظور کاهش ضربه در پمپ‌های دوار و پیستون‌ها از آن بهره می‌گیرند. در مدارهای هیدرولیکی، وجود آکومولاتور سبب کاهش ضربه ناشی از عمل سریع استارت در سیلندرهای قدرت خواهد بود. آکومولاتورها را می‌توان در ۳ دسته عمده قرار داد. که از میان آن‌ها، آکومولاتورهای گازی، انواع دیگری را نیز شامل می‌شوند که در ادامه به طور جداگانه به هریک از آن‌ها پرداخته می‌شود.
  1. آکومولاتور گازی
  2. آکومولاتور وزنه‌ای
  3. آکومولاتور فنری

وظایف آکومولاتور چیست؟

بعد از اینکه متوجه شدیم آکومولاتور چیست بیایید بررسی کنیم چرا از این تجهیز در صنعت استفاده می شود؟
به طور کلی آکومولاتورها 4 وظیفه اصلی دارند که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.

1 ذخیره انرژی
به عنوان پشتیبان عمل می کند. مثلا در دوره کم کاری سیستم، روغن تحت فشار را ذخیره کرده و در اوج کار، سیستم را تغذیه می کند و پس عبور از اوج، پمپ دوباره آن را شارژ می کند.
2 جذب ضربات ناگهانی
در اوج فشار روغن اضافی را جذب کرده و پس از سپری شدن اوج، آن را به سیستم بر می گرداند که باعث کاهش سر و صدا و لرزش سیستم می شود.
3 ساختن فشار تدریجی
مثلا سرعت سیال را با جذب مقداری از روغنی که فشار آن در حال افزایش است، کاهش می دهد.
4 ایجاد فشار ثابت
زمانی که تغییر حجم روغن باعث تغییر در فشار می شود، با جذب یا اضافه کردن مقداری روغن، فشار ثابتی را ایجاد می کند. آکومولاتورها معمولا از جنس کربن استیل، استینلس استیل یا آلومینیوم ساخته می شوند.

از دیگر فواید استفاده از انباره ها در مدارات هیدرولیکی، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده از پمپ های کوچک تر
  • نیاز به قدرت کمتر برای کارکرد سیستم
  • تولید کمتر گرما
  • در دسترس بودن سریع انرژی



انواع اکومولاتور

۱- اکومولاتور هیدرولیک 

اکومولاتورهای هیدرولیک در سیستم‌های مختلف برای ذخیره انرژی به کار می‌روند. این وسیله عملکردی مشابه عملکرد باطری‌های قابل شارژ در دستگاه‌های الکتریکی دارد. وظیفه اصلی اکومولاتور هیدرولیک در سیستم، تأمین جریان روغن موردنیاز با فشار مشخص است.
از پرکاربردترین نوع اکومولاتور هیدرولیک می‌توان به اکومولاتورهای هیدرولیک صنعتی، اکومولاتورهای هیدروپنوماتیک و انواع اکومولاتورهای گازی اشاره کرد. گازی که در اکومولاتورهای هیدرولیک مورداستفاده قرار می‌گیرد یک گاز خنثی می‌باشد و عملکرد آن بر اساس قانون بویل ماروت است؛ یعنی در دمای ثابت و مشخص، فشار گاز داخل اکومولاتور با نسبت عکس حجم تغییر می‌کند.



۲- اکومولاتور پیستونی

اکومولاتورهای پیستونی از اجزای مختلفی مانند سیلندر، پیستون شناور و رینگ آب‌بند تشکیل‌شده‌اند. پیستون تعبیه‌شده در این نوع اکومولاتور به‌عنوان واسطه‌ای بین گاز و روغن عمل می‌کند. یکی از عیب‌های بزرگ اکومولاتورهای پیستونی هزینه بالای ساخت و محدودیت اندازه و ابعاد آن می ‌باشد. این وسیله به دلیلی امکان نشت در قسمت آب‌بند نیاز به بررسی و شارژ دوره‌ای دارد.



۳- اکومولاتور دیافراگمی

همان‌طور که گفتیم در اکومولاتورهای دیافراگمی محفظه روغن و گاز به‌وسیله یک دیافراگم لاستیکی از یکدیگر جدا می‌شوند. با افزایش فشار روغن و ورود آن به اکومولاتور این دیافراگم لاستیکی تغییر شکل داده و بالا می‌رود. افزایش فشار روغن باعث بیشتر شدن فشار گاز و کاهش حجم آن می‌شود و انرژی هیدرولیکی در اکومولاتور ذخیره می‌گردد. اکومولاتورهای دیافراگمی به دلیل پایین بودن وزن نسبت به حجم آن در ساخت وسایل پرنده مانند هواپیما مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 اکومولاتور دیافراگمی
۴- اکومولاتور کیسه‌ای

اکومولاتورهای کیسه‌ای به‌گونه‌ای طراحی‌شده‌اند که محفظه روغن و گاز در آن‌ها به‌واسطه یک کیسه پلاستیکی از هم جدا می‌شوند. وقتی کیسه منبسط می‌شود مجرای ورودی روغن توسط یک سوپاپ فنردار بسته می‌شود. مهم‌ترین ویژگی این نوع اکومولاتور آب‌بندی کامل بین محفظه‌ی گاز و روغن است. از این اکومولاتور بیشتر برای میرا نمودن نوسانات در سیستم و ایجاد ضربات شوک و ناگهانی استفاده می‌گردد.

 اکومولاتور کیسه‌ای
تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.