شنبه ۲۶ آبان ۰۳ ۱۸:۰۴
همانطور که میدانید تمامی دستگاه های تهویه مطبوع جهت کنترل دما و کیفیت هوای محیط های اداری، بیمارستانی، هتل، مراکز خرید و منازل مسکونی به کار گرفته میشوند که هر کدام دارای مزایا و کاربرد خاص خود هستند. چنانچه شما قصد احداث یک ساختمان مسکونی یا اداری را دارید، شاید یکی از مهمترین سوالات در زمان شروع طراحی و اجرای ساختمان، مربوط به موضوع مهم انتخاب سیستم تهویه مطبوع برای پروژه باشد. از طرف دیگر داکت اسپلیت ها و چیلرها دو دستگاه رایج تهویه مطبوع جهت سرمایش محیط های مورد نظر بوده و در این مقاله قصد داریم به مقایسه این دو تجهیز پرکاربرد در ساختمان ها بپردازیم.
در ادامه، داکت اسپلیت و چیلر را از منظرهای مختلف مانند توان سرمایش، هزینه های خرید اولیه، مصرف برق، هزینه های بهره برداری سیستم های مکمل مورد نیاز، توانایی تنظیم رطوبت و فیلتراسیون هوا و... مورد مقایسه و بررسی قرار میدهیم.
1 . ساختار سیستم چیلر
چیلر دستگاهی است متشکل از کمپرسور و موتور الکتریکی آن، مبدل های حرارتی به نام اواپراتور و کندانسور و یک شیر منبسط کننده که گاز فریون (مبرد) در مدار آن جریان یافته و طی یک سیکل دائمی، منجر به کاهش دمای آب می شود. آبی که سرد شد با پمپ به دستگاهی دیگر در داخل یا پشت پنجره ساختمان مانند فن کویل یا هواساز پمپاژ می گردد. در بعضی موارد نیز چیلر به جای سرد کردن آب، مبرد را با لوله کشی به هواساز ارسال کرده و مستقیما هوا را خنک می کند که در این صورت به این سیستم پکیج یونیت گفته می شود. بنابرین چیلرها معمولا به سه شکل موجود هستند :
- به همراه فن کویل
- به همراه هواساز
- به شکل پکیج یونیت
آب سرد ارسالی از سمت چیلر به این دستگاه ها در کویل (لوله های مارپیچی) این دستگاه ها جریان یافته و فن با چرخش خود، هوا را از اطراف کویل ها عبور داده و دمای آن را کاهش می دهد.
ساختارداکت اسپلیت:
داکت اسپلیت شامل دو قسمت: یونیت خارجی و یونیت داخلی است. یک قسمت دارای کمپرسور، کندانسور (واحد خارجی) و غیره است که مبرد را از طریق لولهکشی به یونیت داخلی که معمولاً بالای سقف کاذب قرار میگیرد، ارسال میکند و هوا توسط مبرد خنک میشود. یعنی مبردی که دمای آن به شدت کاهش یافته است وارد کویل اواپراتور میشود و هوای اتاق توسط فن از کویل خنککننده دمیده میشود و به این ترتیب مبرد گرما را جذب کرده و هوا را خنک میکند.
داکت اسپلیت یا کانال اسپلیت در ظرفیتهای ۱۸۰۰۰.۲۴۰۰۰، ۳۰۰۰۰.۳۶۰۰۰، ۴۲۰۰۰، ۴۸۰۰۰ و ۶۰۰۰۰ BTU به صورت برق تک فاز یا ۳ فاز مختلف، تولید و عرضه میشود.
اولین تفاوت چیلر با داکت اسپلیت این است که به طور کلی سیستم چیلر در ساختمانها به صورت مرکزی و برای کل ساختمان نصب میشود، اما داکت اسپلیت برای هر واحد (بر اساس اندازه زیرساخت) به طور جداگانه تعبیه میشود. حتی امکان دارد که یک واحد، به دو دستگاه داکت اسپلیت نیاز داشته باشد. البته میتوان برای هر واحد نیز یک مینی چیلر مجزا نصب کرد.
سیستم های مکمل مورد نیاز داکت اسپلیت و چیلر
همانطور که گفتیم هم در داکت اسپلیت ها و هم فن کویل ها آب گرم کویل ها برای گرمایش محیط توسط آبگرم موتورخانه یا پکیج تأمین میشود. در فن کویل ها نیازی به کویل آبگرم مجزا نیست و اگر در لوله ورودی فن کویل ها آب سرد جاری باشد میتوان از آنها سرمایش گرفت و اگر در لوله ورودی آنها آب گرم جریان یابد از آنها گرمایش گرفته میشود ولی در سیستم داکت اسپلیت اگر بخواهیم از گرمایش به (شیوه آبگرم) استفاده کنیم حتما باید به داکت اسپلیت یک کویل مخصوص آبگرم اضافه گردد.
مقایسه چیلر و داکت اسپلیت
- در ظرفیت مشابه بین داکت اسپلیت و چیلر، قیمت داکت اسپلیت کمتر و ارزانتر است.
- هزینه نصب و نگه داری داکت اسپلیت کمتر و آسانتر از چیلر است.
- داکت اسپلیت نیاز به کانال کشی در سقف کاذب دارد.
- سطح صدای داکت اسپلیت بیشتر از فن کویل است.
- داکت اسپلیت برای فضاهای مختلف یک واحد ( همچون اتاقها) استقلال ایجاد نمی کند اما در سیستم چیلر و فن کویل برای هر فضا می توان یک فن کویل در نظر گرفت.
- مصرف انرژی در داکت اسپلیت بیشتر از چیلر مرکزی و فن کویل است.
- ظرفیت داکت اسپلیت ها محدود است و در صورتیکه واحدها متراژ بالایی داشته باشند، باید از چند دستگاه داکت اسپلیت استفاده کرد، که هم هزینه و هم حجم کانال کشی را به شدت افزایش می دهد.
- در سیستم چیلر و فن کویل، می توان نوع فن کویل را بر اساس کاربری فضا انتخاب کرد. برای مثال در یک واحد مسکونی می توان از فن کویل سقفی توکار، و یا فن کویل دیواری استفاده کرد، در صورتیکه در داکت اسپلیت صرفا کانال و دریچه وجود دارد.
- ۲ بازديد
- ۰ ۰
- ۰ نظر